فهرست مطالب

پژوهش های فقه و حقوق اسلامی - سال دوم شماره 4 (پیاپی 5، پاییز 1385)

فصلنامه پژوهش های فقه و حقوق اسلامی
سال دوم شماره 4 (پیاپی 5، پاییز 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/08/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رهیافتهای عقل برهانی در فقه / پیام علمی حضرت آیت الله جوادی آملی به همایش بزرگداشت شیخ مفید
    صفحه 9
    دانشگاه آزاد اسلامی واحد بابل در تاریخ نهم آذر سال جاری که مصادف با روزبزرگداشت فقه اصولی و متکلم بزرگ امامیه در قرن چهارم و پنجم هجری جناب محمدبن محمدبن نعمان معروف به شیخ مفید است، اقدام به برگزاری همایش منطقه ای در راهبردهای عملی عقل در فقه و حقوق نموده است.
    متن حاضر، پیام مکتوب حکیم متاله و مفسر مفلح حضرت آیت الله جوادی آملی (متع الله الاسلام و المسلمین ببقاء عمره الشریف) به دبیرخانه همایش مذکور است.
    و فصلنامه حاضر شایسته یافت تا این پیام را با مختصر تصرفی در مدخل آن تقدیم خوانندگان فاضل خویش نماید.
    کلیدواژگان: عقل، بنای عقلاء، شیخ مفید، قطع، علم، عمل
  • حجت الاسلام والمسلمین حسن قلی پور صفحه 15
    اهمیت تجارت و نقش اساسی آن در زندگی مردم و رشد اقتصادی جامعه امری بدیهی و غیرقابل انکار است، آشنائی با قوانین تجارت بر اساس رهنمودهای علماء و فقهای اسلامی لازم می باشد تا انسان مسلمان در ربا و معاملات نامشروع قرار نگیرد.
    رعایت آداب تجارت و آشنائی با انواع آن گامی اساسی در هدایت جامعه به سوی انجام معاملات مطلوب خواهد بود. در مقاله قبلی پیرامون بیست قسمت از آداب تجارت از جمله رعایت انصاف و عدالت در معامله، فسخ معامله در صورت پشیمانی، عدم تزیین کالا، بیان عیوب در کالای خویش، ترک سوگند در موقع خرید و فروش و سایر موارد بحث و بررسی بعمل آمده است.
    اما در این مقاله در مورد بقیه آداب تجارت از جمله، احتکار نکردن و بطور کلی مواد غذائی را در انبار جمع نکند و در اختیار مردم قرار دهد،و نرخ گذاری عادلانه و نظارت حاکم شرع و غیره بحث و گفتگو شد، و از جمله ربا نگرفتن در اجناس معدود، و جنسهائی که بصورت عددی فروخته می شوندو با جنسهائی که بصورت وزنی و یا کیلی تفاوت دارد که مشروحا توضیح داده شد. و نسبت ندادن ربح به راس المال ودر پایان از آداب تجارت نفروختن مکیل و موزون قبل از قبض مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: احتکار، نرخ گذاری - محتکر، لاضرر و لاضرار، مساومه - مرابحه - بیع مواضعه و بیع تولیت، مکیل و موزون
  • محمد جعفری هرندی صفحه 29
    تعقل و خردورزی در زندگی بشر اهمیت فوق العاده ای داشته و دارد و همه انسانها کارها و افکار خود را بر اساس خرد بنا می نهند. ظاهرا هیچ انسانی خود را به دور از عقل نمی داند و استفاده خویش از عقل را هم درست می پندارد.
    سوال مطرح در این نوشتار این است که حاصل خردورزی و تعقل را با چه مقیاسی می توان سنجید و به درستی و نادرستی آن پی برد؟
    کلیدواژگان: سنجش، حس، تجربه
  • علی اکبر ایزدی فر صفحه 41
    در ارتباط با حجیت بناء عقلاء دو دیدگاه عمده وجود دارد؛ برخی معتقدند بنای عقلاء در صورتی حجت است که مورد تایید معصوم (ع) قرار گرفته باشد، بر این اساس مشروعیت بناء عقلاء در عصر حاضر را باید با احراز تایید معصوم (ع) ثابت کرد. اما عده ای دیگر بناء عقلاء را از آن جهت که مبتنی بر فطرت اجتماعی عقلایی است، نیازمند به تایید و امضاء معصوم (ع) ندانسته و بر اساس قاعده ملازمه حکم به مشروعیت آن می دهند.
    نکته دیگر حجیت بناء عقلاء در عصر «جهانی شدن» است. آیا می توان برای آن جایگاهی قائل شد؟ آیا بناء عقلاء با توجه به مفهوم سازی هایی که از آن شده می تواند پاسخگوی تحولات اساسی و شگرف عصر ما باشد؟ ارتباط «بناء عقلاء» و «اخلاق جهانی» را چگونه می توان تبیین کرد؟
    از آنجایی که ماهیت بنای عقلاء مبتنی بر «عقلاء بماهم عقلاء» به عنوان قضیه طبیعیه و فطرت اجتماعی عقلایی است، از اینرو حجیت آن بر پایه یک ارتکاز و طبع عقلایی می باشد نه همزمانی و معاصرت آن با عصر شارع. بنابراین بناء عقلاء عبارت است از «اعتبار جماعت و توافق جهانی بر اصول اخلاقی – عقلانی پذیرفته شده» و بدین وسیله می توان، با وحدتی که در مفهوم بناء عقلاء به وجود می آید، کثرت گرایی اخلاقی و حقوقی را حل کرد.
    کلیدواژگان: بناء عقلاء، ارتکاز عقلایی، فطر ت اجتماعی عقلایی، جهانی شدن
  • علیرضا صابریان صفحه 53
    دموکراسی یک نظام حکومتی است که هدف آن کامیابی فردی و جمعی تمام شهروندان است.
    اگر دموکراسی را مشارکت سیاسی بدانیم بی شک اسلام از جمله مکاتبی است که بر مشارکت سیاسی تاکید شایانی دارد. در اسلام انگیزه مشارکت مسلمانان در عرصه سیاسی و اجتماعی ناشی از تشویق و تحریک دینی است در حالیکه که در نظامهای دموکراتیک انگیزه شهروندان از مشارکت، برآوردن خواسته های فردی و منافع اقتصادی است.
    اسلام اصل مشروعیت و مقبولیت حکومت را در رعایت قوانین الهی و عمل به دستورهای خداوند می داند و معتقد است که حضور مردم و مشارکت آنها به حاکم اسلامی توانایی و قدرت می دهد تا در جامعه اسلامی قوانین و احکام الهی را پیاده کند و مردم در چهارچوب اوامر الهی بر سرنوشت خود حاکم هستند و می توانند با مکانیزم های خاص در حکومت ایفای نقش داشته باشند.
    کلیدواژگان: مردم سالاری، دموکراسی، مشروعیت، مقبولیت، شورا، حقوق متقابل، امر به معروف، حکومت دینی
  • دکترعلی اکبر ابوالحسینی صفحه 71
    در نوشتار مذکور سعی بر این است که مواد قانون مدنی از ماده 1087ق. م. تا ماده 1094 ق. م. یعنی حدود هشت ماده به بررسی فقهی و حقوقی گرفته شود، و مستندات و مبانی فقهی مواد مذکور استخراج ونیز تجزیه و تحلیل حقوقی صورت بکیرد. البته در بررسی فقهی کوشش بر این است که یک مطالعه تطبیقی بین فقهای شیعه و اهل سنت صورت بگیرد و تا آنجا که امکان دارد نظرات فقهای اهل سنت نیز در کنار اقوال ودلائل فقهای شیعه مطرح شود. و بعد از بیا ن اقوال و نظرات فقهای شیعه و اهل سنت، به تفسیر حقوقی مواد قانونی برداخته خواهد شد. البته لازم به ذکر است که مواد مذکور ناظر بر مسئله مهر و اقسام آن است. که معمولا زن و شوهر ضمن عقد در نکاح در باب میزان و نوع مهر با هم توافق می کنند. مهری که ضمن عقد یا بس از آن به تراضی دو طرف معین می شود در اصطلاح حقوق «مهرالمسمی» نامیده می شود. ولی در مواردی که زن و شوهر در این باب توافقی نکرده باشند یا توافقشان به جهتی باطل باشد قانون مدنی و فقه امامیه زن را درباره ای از موارد مستحق «مهر المثل» و درباره ای از موارد دیگر مستحق «مهر المتعه» می داند. در فقه امامیه اصطلاح دیکری نیز به نام «مهر السنه» وجود دارد. و در متن حقوق مدنی از آن نام برده نشده است. و مهر السنه ازپانصد درهم که معادل پنجاه دینار است تجاوز نمی کند. و دلیل اینکه آن را «مهر السنه» می کویند این است که رسول الله (ص) تمامی زنان خود را به همین مقدار به ازدواج خود در می آورد. لذا به همین خاطربعضی از فقها معتقدند که مهر زنان نباید بیش از «مهر السنه» باشد ولی عده ای دیگر این عمل را مستحب دانسته اند.در میان فقهای شیعه مرحوم سید مرتضی بیش از مهرالسنه را ممنوع و حرام دانسته است و حکم کرده است که اگر مهر را بیش از این مقدار قرار دهند باید آن را به مهرالسنه باز کردانند. مستند مرحوم سید مرتضی در این مساله اجماع است. البته روایتی نیز بر منع از مهریه زاید از مهرالسنه دلالت دارد که ضعیف می باشد و صلاحیت برای حجیت و استناد ندارد. ودر مورد اجماع هم باید گفت که،چنین اجماعی نیز قابل قبول نیست به خاطر اینکه بسیاری از فقها جنین نظری را ندارند واز سوی دیکر تمام نظراتی که برای لفظ «قنطار» در آیه «و آتیتم احدیهن قنطارا» (نساء / 20) مطرح شده بر خلاف سخن مرحوم سید مرتضی می باشد، و سخن او را رد می کند. بله می شود کفت که اکتفاء بر مقدار مهرالسنه مستحب است.
    همانطور که کفته شد در قانون مدنی اسمی از «مهرالسنه» برده نشده است. ولی باید گفت که مهرالسنه یک قسم جداکانه از اقسام مهر و قسیم مهرهای سه گانه دیگر نیست، بلکه نوعی از «مهر المسمی» است. بنا بر این مهردر متون فقهی و مدنی به طور کلی دارای اقسام سه کانه زیر است: 1- مهرالمسمی2- مهر المثل 3- مهر المتعه.
    کلیدواژگان: مهرالمسمی، مهرالمثل، مهر المتعه، مفوضه المهر، مفوضه البضع، مهرالسنه
  • عباسعلی حیدری صفحه 113
    به حکم عقل و تایید و تاکید شریعت اسلام، جان انسان مصون و محفوظ از تعدی و تجاوز است؛ لذا اگر کسی خواسته یا ناخواسته جنایتی بر جسم و جان دیگری وارد کند، ملزم به جبران و تدارک خسارات وارده می باشد. اگر چه ممکن است تعیین دقیق خسارات وارده به ویژه در جایی که جنایت بر جان دیگری است امری دشوار و یا حتی غیر ممکن باشد، اما بر اساس مبانی فقهی، اغلب فقهای اسلام معتقدند که تدارک خسارات با توجه به نوع جنایت در شریعت اسلام معین و مقدر بوده که از آن به «دیه» تعبیر شده است، به طوری که کاستن یا افزودن بر آن میزان مقدر بنا به هر دلیلی مجاز نمی باشد. اغلب فقها براین عقیده اند که خسارات مازاد بر دیه از سوی جانی قابل مطالبه نیست، اما نگارنده در این نوشتار با استناد به ادله مختلفه از جمله قواعد مسلم فقهی و دلیل عقلی به این نتیجه دست یافته است که قابل مطالبه بودن خسارات مازاد بر دیه با عدالت سازگارتر است.
    کلیدواژگان: دیه، دیه نفس، دیه اعضاء، جانی، مجنی علیه و مطالبه
  • دکترمحمد علی خیرالهی صفحه 131
    ابوالقاسم بن محمدحسن معروف به میرزای قمی از فقهای شیعه بود در جریان جنگ میان روسیه تزاری و ایران که به مدت ده سال به طول انجامید حکومت تهران نسبت به حمایت روحانیت و خصوصا میرزای قمی احساس نیاز کرد و استفتائاتی نمودند.مانند: در این اوقات که طایفه روسیه به جانب ممالک محروسه ایران آمده و همت بر تسخیر بلاد اسلام گماشته دفع ایشان شرعا واجب و لازم است یا نه؟ وپاسخ میرزا چنین بوده است. هرگاه منظور ایشان تغییر شرایع و احکام اسلام و یا اذیت و نفوذ و احراز مسلمانان و غارت اموال ایشان است بلی واجب است و در بحث هزینه جنگ پس اظهر این است که زکات مال، در مطلق راه خیر از باب سهم فی سبیل الله می توان رساند و این امر از اعظم وجوه راه خیر و فی سبیل الله است و در اعطای نمایندگی به شاه فرمودند:کجاست آن بسط یدی از برای حاکم شرع که خراج را بر وفق شرع بگیرد و بر وفق آن، صرف غزات ومدافعین نماید؟ وکجاست آن تمکن که سلطنت و مملکت گیری را نازل منزله غزای فی سبیل الله کند. نام حلوا بر زبان راندن نه چون حلواستی. عجل الله فرجنا بفرج آل محمد (ص) وجعل سلطاننا بسلطانه
    کلیدواژگان: میرزای قمی، مرجعیت، استفتاء، جنگ، ایران، روس
  • مهدی محمدیان امیری صفحه 151
    به مناسبت سال پیامبر اعظم (ص) در نظر گرفته شد تا پیرامون ابعاد شخصیتی و تعالیم آن بزرگوار توسط صاحبان قلم مقالاتی تهیه و ارائه گردد. آنچه به عنوان پرسش آغازین مطرح است، نحوه ی بیان احکام شرعیه توسط نبی مکرم می باشد. زیرا ایشان به عنوان اولین معلم در اسلام وظیفه ای خطیر را دارا بودند. همچنین دانستن این مهم می تواند راهکاری مناسب برای ما باشد تا در بیان احکام و موارد مختلفی چون امر به معروف و نهی از منکر موفق باشیم. در این تحقیق موضوعاتی چون، شرایط جسمانی قاضی هنگام قضاوت، ادله اثبات و انکار دعوا، اهمیت کار قضا، وضعیت قضات در قیامت و غیره بحث شد. همچنین از منابعی مانند: الکافی، وسائل الشیعه، مستدرک الوسائل و غیره استفاده شد. از آنجا که لازم است تا خوانندگان با نمونه هایی از احادیث فقهی پیامبر اعظم (ص) آشنا شده و رویه ی حضرت را در تبین و توضیح احکام شرعیه را بدانند سعی شد تا به گوشه هایی از احادیث اشاره شود تا ملال انگیز و خسته کننده نباشد.
    پایان سخن اینکه این وجیزه ی حاضر نیز به قدر بضاعت مزجات نگارنده نگاشته شد که فرموده اندلایکلف الله نفسا الا وسعها.
    کلیدواژگان: قرآن، پیامبر اعظم(ص)، قضاوت، قاضی، انشاء حکم، دعوا، متخاصمین
  • سهیلا عادلی اردبیلی، زهرا حسنی صفحه 167
    همراه تحولات سریع در جوامع بشری و گسترش روابط داخلی و خارجی و توسعه علوم و فنون، موضوعات تازه ای پدید آمده که دارای آثار تازه حقوقی، اقتصادی، فقهی و غیره است. امروزه مسائل نو ومستحدثی مطرح است که از جمله مسائل مستحدث، معامله بیمه است. قرارداد بیمه، یکی از موضوعات جدی این روزگار است که قلمرو وسیعی از زندگی فردی و اجتماعی افراد بشر را پوشش می دهد فقهاء،درباره معامله بیمه، دیدگاه های چندگانه ای را طرح کرده اند.
    با توجه به دیدگاه های مختلف، در این نوشته، سعی شده است دیدگاه کلی فقی هان و حقوقدانان اسلامی بررسی شود و بخش نهایی به گزارش پژوهشی نسبت به شناخت وضعیت سازمان تامین اجتماعی در سطح استانها اختصاص دارد. برای این منظور 10 شاخص متداول و متعارف در حوزه های بیمه ای سازمان انتخاب شده تا ضمن شناسایی وضعیت سازمان در استان گیلان، سطح برخورداری استان ازخدمات سازمان شناسایی شود.
    کلیدواژگان: بیمه، دیدگاه فقها، بیمه گذار، بیمه گر، گزارش پژوهشی
|
  • Ayatollah Javadi Amoli Page 9
    Islamic Azad university of Babol hold area gathering on the thirty first of october. Its name was the practical ways of wisdom in the jurisprudence and law.This gthering related to the anniversary of the fourth and fifth century jurist and great speaker, Mohammad Ebn Naman, who was famous as "Sheikh Mofid".This Ayatollah Javadi Amoli's essay is written for the mentioned gathering secretariat.And also it is shortly changed to use in the present Quarterly.
  • Hassan Qulipour Page 15
    We cant disavow the importance of business and its basic role in social and economic growth. According to the Islamic Jurists and scientist's guideliness, it is necessary to acquaint with the rules of business. Thus, moslems dont perpetrate usury and illegal transcations. When we follow these guidelines, we can help to the society's guidance. In the previous essay we studied twenty parts of business's rules. But I refer to some of them' having justice in transcation, transcation dissolution if we repent, saying goods defects, oath abandonment in purchase and sale and etc. In this essay, we say we shouldnt hoard and assemble foodstuffs in the store. But we should price justly according to the Islamic regulation.
  • Mohammad Jafari Harandi Page 29
    The wisdom and the intellect have extra importance in the human's life. All of the human beings set their works and thoughts according to the wisdom.Apparently, there is not only a man who use the wisdom, but also he knows its use correctly.In this writing, there is a question; How can we measure the product of wisdom and find it is correct or not?
  • Dr Izadifard Page 41
    There are two views which relate to the reasonable basis of wisemen. Some believe the basis of wisemen is a reason when innocent people accept it. On this basis, we should prove that the basis of wise men relates to the innocent people's acceptance. But others believe there is no need to their acceptance.Because they think the basis of wisemen is based on reasonable social nature and they know it according to continuous principle. other point of wise men's reasonable basis is world wide fame. Can we find a place for it? How can we recognize the relationship btw the basis of wisemen and global behaviour. Since, there is a case that the wise men are wise, we can prove the reasonable basis of wisemen. Hence, it means the community esteem and global acceptance according to the behavioural- reasonable prinicple and thus wecan explain legal a behavioral superfluity.
  • Dr. Alireza Saberian Page 53
    Democracy is a govemental system which its aim is the individual and social success of all citizens.If we know democracy as a political cooperation, Islam would undobtfully be a school that emphasize on the political cooperation. From the Islamic viewpoint the motivation of moslem's cooperation in political and social area arising out religious incitement and encouragement. But in the democratic system, the citizen's motivation on cooperation is to response the individual demands and economic profits. According to the Islamic views, the lawful and acceptable principle of govement is related to the divine principles and act on God's rules. Also, Islam believes that people's presence and their cooperation give the ability to the Islamic governor to excute lawful rules. And people can decide for their life themselves and can act with certain mechanism in the Government.
  • Ali Akbar Abolhosseini Page 71
    In this writing. I try to analyse the eight articles of the civil law.(from1087 to 1094). In the jurisprudence study, the aim is not only to consider the shiite jurist's views, But also the sunni views. One of their same subjects is Marriag-Portion. According to their point of view, there are three kinds of Marriag-Portion.1. The first kind is when man and woman agree about the extent of marriag- portion.2. The second kind is when man and woman dont agree about it's extent.3. The third kind means there is a fixed extent for it.In general, the two first kinds are the same for the jurisprudence and civil articles.
  • Dr. Abbas Ali Heydari Page 113
    According to the rationality and confirmation and emphasizing on the Islamic religion, the human's soul is secure and safe from oppression and aggresion.So if someone damages other's body and soul, deliberately or undeliberately, he had to compensate it. Hence it is possible to assign damage carefully. Specially, it is difficut or impossible to damge other's soul. But in according to the jurisprudence essentials, most of the Islamic jurists believe that, the preparation of damage is detemined, (but in regard to the kind of crime) which called the blood money while it isnt permissible to increase or decrease that destined extent, for any reason, most jurists believe we should not demand the damages surplus to the blood money. But according to the different reasons e.g certain religious principles and intellectual reasons, the writer concluded, it is more agreeable to demand the damages surplus to the blood money.
  • Dr Mohammad Ali Kheirollahi Page 131
    Abolghasem-Ebn- Mohammad Hassan was one of the shiite jurists. He lived during the ten years wars which happened btw Russia and Iran. He also called Mirzaye' Ghomi. Tehran government was needed to support by the clergy. And he helped it very much.He disseminated some "Esteftaat" to improve that situation. I refer to two of them.1. when Russia attacked to Iran, should we repel it or not?Yes, because they wanted to change the Islamic rules and loot people's possession.2. should we know the king as a people's representative? There is no king who allocate warlike booties to the people and the poor while they should be allocated to them.
  • Mehdi Mohammadian Amiri Page 151
    According to the year of great prophet, I decided to write an essay about his personality dimensions and Instruction. The first question is how did he say the legal judgements. Because he was the first teacher in Islam. If we know this subject, we can be successful to act to the judgemnts e.g order to good things and prohibit indecent things. In this research, I analyse the judiciary's bodily situation when they judge, proven reasons, quarrel denial, the importance of judicature and judiciary's status in the Resurrection.And also, I used other valid Islamic books.
  • Soheila Adeli Ardebilli, Zahra Hassani Page 167
    According to speedy changes in the human societies and developing internal and external relations and expanding sciences and techniques, we see new subjects which have legal, economic and other signs. Nowadays, there are new matters.One of them is the "insurance transaction". The insurance convention is one of the serious matters which relates to the individual and social part of human life. Jurists mention different views about "insurance transaction".In this writing, I try to explain general views of jurists and lawyers. The last part of this research report is about the status of social security organization in all provinces. To achieve this aim, the organization chose ten common indexes to determine province's insurance level and recognize the status of this organization in "Gillan province".